Vi_ar_romer_omslag

Favoriter på Bokmässan

By admin, oktober 3, 2014

Monster-Karin och jag besökte Bok- och biblioteksmässan 2014 i fredags, som en inspirations- och bygga-kontakt-tur. Karin formger och illustrerar just nu en bok för Ariton Förlag och jag kan ju textgranska eller korrekturläsa vid behov. Jag passade också på att besöka vänner på Centrum för lättläst.

Vi är romer.

En av årets boknyheter vi såg var de oerhört fina böckerna Vi är romer, från Lux förlag. Boken är en dokumentär intervjuskildring och levererades med tolv olika omslag, som vart och ett porträtterade en person. Till mig som läser kommunicerar de här bilderna personlighet, närvaro och värme. Böckerna visar olika personer att bli nyfiken på – där var och en får stort, ostört utrymme (till skillnad från om alla foton hade placerats på samma omslag). Det är så starkt och symboliskt fint, tycker jag, att inte göra en bild som ska representera ett helt folk (vilket onekligen hade blivit effekten annars, med den titeln), utan i stället använda olika bilder som flera olika läsare kan identifiera sig med.

Vi_ar_romer_bokAVi_ar_romer_2Romer3Vi_ar_romer_bokB

Och ja, jag identifierar mig med flera av bilderna. Känslan i dem. Blicken. Välgjort. Jag minns tyvärr inte vad fotografen heter, men det ser jag när boken kommer, har beställt den från min bokhandel. Önskar också att jag hade tagit något foto för att visa formgivningen inuti, men det får jag göra vid ett senare tillfälle.

Lux förlag har också stor omsorg om produktionsprocessen. Trycker i Sverige, vinnlägger sig om liten miljöpåverkan, med mera. Blir glad av sådana satsningar.

Träd och Mossa, massa …

till-tradenVi uppskattade också boken Till träden av Åsa Ottosson, Mats Ottosson och Roine Magnusson. Foton och formgivning samverkar med modiga grepp för att få oss att se träden på ett nytt sätt. Den är också beställd. Den ville läsas.

Överlag talade naturen mycket till mig i år. Camino visade flera fina utgåvor av tidigare böcker, bundna utan yttre omslag över ryggbindningen. De handlade om energibesparing, och denna metod ska tydligen vara energibesparande. Snygg är den också.

mossa-massa-manniska---en-karleksforklaring-till-skogenSedan var det Naturskyddsföreningens fina Mossa, Massa, Människa – en kärleksförklaring till skogen, som har formgetts av min vän Cecilia Medin, med omslag av Lotta Kühlhorn. Den sticker ut, och innehållet känns nära.

Fyllda av intryck och ännu fler ambitioner springer vi vidare, Karin Bektasevic och jag, från årets bokmässa. Vi vill göra lika bra, lika viktiga jobb, lika väl genomtänkta.

Böcker behövs. Kanske behövs just de här extra mycket.

 

 

 

What do you think?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *